Működési leírás

DNSZ MP-03 berendezés egy központi egységből és a hozzá csatlakoztatott távadókból áll.

központi egység egy 400x400x210 mm-es ipari lemezszekrényben van elhelyezve. Az előlapon található a főkapcsoló, a folyamat elindítását és leállítását szolgáló kezelőszervek és a folyamatot vezérlő mikroszámítógép kijelzője és tasztatúrája. A szekrény belsejében található a központiegység kártya, a digitális ki-bemeneteket tartalmazó kártya és az egész berendezést tápláló tápegység. A központiegység kártya tartalmazza a mért adatok tárolására szolgáló EEPROM tárolómezőt (96 kbyte nemfelejő memória), az LCD kijelző és tasztatúra felé menő RS232-es soros vonalat és a távadókkal való kapcsolattartásra szolgáló RS485-ös vonalat. Az LCD kijelző 4x20 karakteres háttér-világításos típus. Az RS485-ös vonal galvanikusan leválasztott és a túlfeszültségek ellen védett, erre a szárítótorony nagy geometriai méretei miatt van feltétlenül szükség.

Az RS485-ös vonalon keresztül intelligens (saját processzorral rendelkező ) távadók kapcsolódnak a vezérléshez. A vezérlés fogad 2 db hőmérséklet távadót a szárító levegő és a termény belső hőmérsékletének mérésére, 1 db relatív páratartalom-mérőműszert és három szemestermény nedvességmérő műszert.

A hőmérséklet távadó 0,5 °C pontosságú érzékelő elemekből tartalmaz két darabot és ezek átlagát képezve küldi el a központi egység felé.
A relatív páratartalom mérő műszer, miként neve is mutatja, a külső levegő relatív páratartalmát méri 20-90% közötti tartományban. A műszer mellékszolgáltatásként a külső levegő hőmérsékletét is méri és továbbítja a központ felé.

A szemestermény nedvességmérő műszerek kapacitív elven mérik a nedvességet. A saját belső processzoruk automatikus hőmérséklet kompenzációt és gabonatípus függő korrekciós táblázatot tartalmaz. Kétféle kivitelben készülnek, az egyik variáció a szárítótorony nagy kapacitású elektródarendszerére csatlakozik, a másik variáció a bejövő termény kis kapacitású elektródáit méri . A belső korrekciós táblázatból nyolc darab helyezhető el a memóriában, ez nyolc gabonatípus mérését teszi lehetővé.

A fent említett távadók megfelelő analóg jelformálás után analóg-digitális konverzióval (12 bites) soros jellé alakítják a mérendő fizikai mennyiségeket. A soros vonal galvanikusan leválasztott, túlfeszültség-védelemmel ellátott RS-485-ös vonal, melynek kábelén keresztül kapják a távadók tápfeszültségüket is. A vezérlőszekrény rendelkezik 8 digitális input és 8 digitális output csatornával a technológiai jelek vezérlésére. A bemeneti csatornák 24V DC szintűek, a kimenetek 250mA-es relékimenetek.

A berendezés szabályozza a szemestermény áthaladási idejét a szárítótornyon, ezzel állítja be a kimenő termény nedvességtartalmát az előírt értékre. A szabályozást a kihordószalag sebességének állításával (variátoros kivitel esetén), illetve a kihordószalag ciklikus be-ki kapcsolásával éri el. A szárítótorony saját ürítő reléjéről visszavezetve a jelet, képes kiértékelni azt és nem automata üzemben is adatot szolgáltat a szárító működéséről.
A szárítás ideje alatt a mért értékek 10 percenként eltárolódnak a mikroszámítógép nemfelejtő memóriájában. Ezek az értékek az utolsó 30 napos intervallumban visszanézhetők, illetve az opcionálisan a berendezéshez kapcsolható adatmentő egységgel egy távolabbi PC-re átvihetőek, ahol például egy Microsoft Excel program segítségével kiértékelhetőek. A letárolásra kerülő adatok a következőek:

 • bejövő termény nedvesség
 • termény nedvesség a melegzóna alján
 • kimenő termény nedvesség
 • levegő relativ páratartalom
 • szárítólevegő hőmérséklet
 • terményhőmérséklet a melegzóna közepén
 • terményhőmérséklet a nedvességmérő műszerek szintjén
 • számított kitárolási és szünetidő
 • mért kitárolási és szünetidő
 • gabona típus
 • kezelő azonosítója

   

Minden mért értékhez pontos időadat is tartozik, melyet a berendezésben lévő realtime óra szolgáltat. A dátum kezelése 2000 év kompatíbilis, 2099 évig automatikusan tudja a szökőéveket és az ezzel kapcsolatos dátum problémákat kezeli.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk